Guardat a: Notícies ~ Publicat el 16/01/2018

SANT SEBASTIÀ 2018

No hi ha comentaris Comentar

Sant Sebastià 2018

Tot apunt per a la celebració de Sant Sebastià a Pollença. Enguany els Cavallets són Biel Santacreu i Martí Cerdà, mentre que l’Estàndard és Joan Rafel Covas. Després de més d’un any de presentar-se, aquest dissabte és el dia on seguiran amb la tradició de la celebració de Sant Sebastià a Pollença.

Breu història

Antigament, a Pollença, Sant Sebastià era una festa més lluïda i de més prestigi que l’anada a cercar el Pi de Sant Antoni, però avui només conserva una interessant processó, això sí, molt poc alterada pel pas del temps. Les figures més importants són els Cavallets que dansen al so del flabiol i tamborino -dos al·lots dins el cos d’un cavall que un temps era de cartró- i l’Estendard, que simbolitza el Sant i porta una gran bandera que és ondejada de forma rítmica i característica.

Els Cavallets i l’Estendard també participen a l’ofici i a les taules que es fan posteriorment, i que avui han quedat reduïdes al ball al voltant d’un fogueró al mig de la plaça Major i a alguns punts escollits de la vila. Antigament els Cavallets en comptes de dos joves solien ser persones d’edat més avançada i, en acabar l’ofici, es dividien el poble per ballar a totes les cases, per tal de recaptar diners per a la festa.

A l’eucaristia en honor del sant màrtir, l’Estendard va fer l’adoració a Sant Sebastià i els Cavallets ballen l’Oferta.

Possiblement, l’origen del ball a Mallorca prové dels enfrontaments ficticis del segle XIII amb espases i escuts protagonitzats per genets que duien cavalls postissos.

 

Dissabte 20 de gener

19.30h Processó amb la imatge de Sant Sebastià i els tradicionals CAVALLETS I ESTENDARD. A continuació celebració eucarística amb el ball de l’Oferta.

(La processó passarà pels carrers més cèntrics del poble, Colom, Jonquet, Metge Sureda, Santa Bàrbara, Major i Antoni Maura.)

21.00h Ball de les taules a càrrec dels Cavallets al fogueró de la plaça Major.

(La comissió organitzadora convida tots els qui han estat Cavallets i Estendards a anar a la processó).

Afegir un comentari